Регистрация

Телешко с целина, грах, картофи и вино

Телешко с целина, грах, картофи и вино
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 550

Телешко с картофи във винен сос с грах, лук, чесън, моркови и селъри.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг телешко месо
  • 3/4 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер за месото
  • 3 с.л. брашно
  • 4 с.л. олио
  • 70 г масло
  • 2 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 1,5 с.л. доматен концентрат
  • 2 средни моркова
  • 3 стръка селъри
  • 1/2 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер за ястието
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 200 мл червено вино
  • 400 мл вода
  • 3 дафинови листа
  • 200 г замразен грах
  • 4 картофа

Начин на приготвяне:

1. Лука нарежете на кубчета, морковите - на тънки кръгчета или полумесеци, а целината разполовете по дължина на стръкчето и след това нарежете на ситно напречно. Дръпнете си зеленчуците настрана.

2. Телешкото нарежете на парчета с размера на 2 стандартни хапки. Поръсете с 3/4 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер и разбъркайте. След това поръсете с брашното и размешайте отново докато брашното полепне хубаво по мръвките.

3. Сгорещете олиото на умерен към силен огън в широк тиган и подредете месцата едно до друго без да се застъпват. Гответе по 6 минути от страна, след което обърнете за същото време и от другата страна. Ако е необходимо, разделете месото на две части и пържете на два пъти. Извадете го в отделен съд и намалете огъня.

4. Добавете маслото и разбъркайте, за да се разтопи и попие попадалото брашно от телешкото. След това изсипете лука и гответе 6 минути. Добавете чесъна и гответе още 4 минути.

5. Изсипете доматената паста при лука и разбъркайте хубаво. Добавете целината и морковите. Овкусете с 1/2 ч.л. сол и още толкова черен пипер. Прибавете мащерката и залейте с виното. Изчакайте го да кипне и да покъкри 5 минути.

6. Сипете водата, добре е да е вряла. Върнете мръвките в ястието. Ако не са покрити в голямата си част от вода, прибавете още. Пуснете отгоре дафиновите листа, сложете капак и оставете да се готви 90 минути.

7. Картофите обелете и нарежете на хапки. Прибавете ги в тигана, добавете и грахта и размешайте хубаво. Сложете капак за още 40 минути.

8. Махнете от огъня, махнете капака, оставете да почине 5 минути и най-накрая можете да хапвате. Лесно ястие, ако умеете да чакате докато се сготви.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта