Регистрация

Телешко с гъби и бекон във винен сос

Телешко с гъби и бекон във винен сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 542

Задушено телешко във винен сос със зеленчуци, гъби и бекон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 с.л. олио
  • 200 г бекон
  • 900-1000 г телешко месо - цяло или на пържолки
  • сол и пипер + 1 с.л. растителна мазнина
  • 400 г дребни печурки
  • 40 г масло
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 1 с.л. с връх доматен концентрат
  • 4-6 скилидки чесън
  • 2 с.л. брашно
  • 400 мл червено вино
  • 500 мл вода
  • 1 ч.л. с връх сол
  • 1 ч.л. с връх суха мащерка
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 3 дафинови листа

Начин на приготвяне:

1. Нарежете телешкото месо на 16 големи парчета. Поръсете със сол и пипер и покапете с 1 с.л. растителна мазнина. Оставете настрана докато направите останалите заготовки.

2. Лука нарежете на едри кубчета, бекона - на тънки ленти с приблизителни размери 2х4 см., морковите на кръгчета с дебелина 1,5 см., а гъбите почистете и оставете цели.

3. Сипете олиото в голям тиган и положете в него бекона. Пуснете на умерен огън и пържете при непрестанно бъркане 5 мнути след като зацвърчи мазнината. Извадете бекона в чиния.

3. Сгорещете олиото, останало от бекона на силна степен и положете 8 от мръвките. Гответе за по 4 минути от страна - колкото да се запечатат. След това извадете в чиния и сгответе и останалите 8 мръвки. Извадете при другите и намалете отново огъня на умерен.

4. Изсипете гъбите в тигана и гответе и бъркайте докато капачетата хванат лека коричка. Извдете в отделен съд.

5. Пуснете маслото в тигана и го разбъркайте, за да се разтопи. Добавете лука, бъркайте 4 минути, добавете морковите и бъркайте още 4 минути.

6. Върнете гъбите, пресирайте отгоре скилидките чесън и залейте с доматения концентрат. Размешайте добре и поръсете брашното. Бъркайте докато се полепи по останалите продукти.

7. Сипете виното и водата и овкусете със сол, пипер и мащерка. Разбъркайте и изчакайте да кипне.

8. Върнете месцата в ястието и ги набутайте между останалите продукти. Пуснете 3-те дафинови листа и сложете капак. Оставете да къкри 1:30 часа.

9. По желание сервирайте с основа от картофено пюре или бял ориз. Може и просто да поднесете хляб за топкане на соса.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта