Сьомга в масло
Пикантна морска риба с картофена салата.
Необходими продукти:
За сьомгата в масло:
- 1 бр сьомга, за предпочитане половината откъм опашката
- 4 с.л. фъстъчено олио или зехтин
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. счукан чесън
- 2 цели стръка зелен лук (или скалион)
- сол и пипер
- резени портокал/лимон
- нарязано чили
За топлата картофена салата:
- 1 цял картоф, обелен и нарязан на хапки
- шепа кориандър, нарязан
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Пригответе всички съставки предварително. Обелете и нарежете картофите, накиснете ги в тенджера с топла вода, добавете сол, покрийте и оставете да престоят. Намачкайте чесъна, нарежете чилито и кориандъра и оставете настрани. Нарежете на ситно зеления лук.
2. Загрейте зехтина в малък тиган (колкото да се побере сьомгата). Овкусете щателно сьомгата със сол и пипер. След като зехтина загрее достатъчно (така че цвърчи, когато пускате сьомгата, тествайте с дървена лъжица, ако около нея се образуват мехурчета, готово е). Сложете сьомгата в тигана, с кожата надолу и я оставете да цвърчи 10 секунди. Намалете температурата на средна към ниска. Добавете маслото и го разбъркайте така, че да отиде навсякъде и да се смеси добре със зехтина. Поливайте непрекъснато сьомгата със зехтин и масло. Правете това около 10-12 минути, в зависимост от дебелината на сьомгата.
3. Започнете да варите картофите едновременно с приготвянето на сьомгата. Сложете тенджерата с картофите на висока температура и оставете да заври. Намалете температурата до средна и оставете да къкри за 10 минути.
4. Когато сьомгата е готова, сложете я в чиния и залейте с 1 с.л. зехтин отгоре. Гарнирайте със зелен лук и нарязано чили. Сервирайте с резени портокал.
5. Отцедете сварените картофи и ги разбъркайте в купа с нарязания кориандър, останалия зелен лук, останалото масло и зехтин и сол и пипер на вкус. Сервирайте с резени портокал или лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ