Регистрация

Сусамови хлебчета с кимион



Сусамови хлебчета с кимион
Средно   |   Порции 6 питки   |   Видяна: 1387

Плоски хлебчета в стил пърленки със семена.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 14.09.2017

Свикнали сме, когато заговорим за питка, да си представяме бабината погача, обемна и мека, с пухкава сърцевина и апетитна коричка. Но Лора и Стоян ни напомнят, че вкусната домашна питка може да бъде и плоска, като представят рецепта за плоски хлебчета с коричка от семена и подправки, хрупкава текстура и дъх на кимион. Това е домашен хляб с три втасвания, който може да се хапне дори като основно, ако се сервира с масло и бучка сирене. Ето и как се прави:

Суха мая се разбива със захар в хладка вода, а след това се излива в купа, в която сме смесили пресято брашно, зехтин, сол и кисело мляко. Замесва се нелепнещо тесто и се меси около 10 минути, за да се активира по-добре маята. След това се намазнява и се оставя на топло място да втаса докато удвои обема си. После се премесва и се разделя на 6 парчета, от тях се оформят топки и се поставят в намазнена тава, като се покриват с хавлиена кърпа и втасват отново. Но това не е всичко.

Връщаме се за трети път към тестото, като разточваме всяка от топките на тънък блат. Поръсваме го със запечени на сух тиган и счукани в хаванче семена кимион, зрънца нигела и бяло сусамено семе. Връщаме в намазнената тава (която няма да стигне за всички хлебчета) и печем за по-малко от 10 минути в предварително загрята фурна. Как точно се прави този хляб - гледайте във видеото.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта