Свинско гювече с моркови, лук и вино
Свински хапки със зеленчуци, подправки и винен сос.
Необходими продукти:
- 800 г свинско месо
- сол и пипер
- чубрица или мащерка или кимион (изберете една от тези според вкуса си)
- 2-3 глави лук
- 2-3 моркова
- 6 скилидки чесън
- 4 с.л. олио
- 200 мл червено вино
- 150 мл вода или бульон
- 1 ч.л. брашно
- 1 с.л. доматен концентрат
- дафинов лист
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинското на хапки и ги обтрийте със сол и пипер. Покапете с 2 с.л. олио и оставете настрана.
2. Нарежете лука на полумесеци, морковите на парчета, а чесъна - на ситно.
3. Сгорещете тиган и запечатайте свинското на силен огън докато побелее от всички страни. Прехвърлете в един голям или 4 индивидуални гювеча. Можете да готвите в краен случай във висока тава или тенджера, покрита с алуминиево фолио и капак. В този случай фолиото се слага с гладкото към храната.
4. В същия тиган сгорещете останалата мазнина и запържете в нея лука и чесъна до прозрачност. Добавете морковите и гответе още 3-4 минути. После изсипете и тези продукти в съда. Добавете още сол и пипер при нужда и подправка, която сте си избрали за основен аромат на ястието.
5. В тигана от готвенето налейте виното и доматения сос. Отчегъртайте загорелите парченца от дъното. Сипете после и бульона. Оставете да закъкри и добавете брашното, като го разбъркате така, че да няма бучки. След като сосът леко се сгъсти, залейте с него гювеча. Отгоре сложете дафинов лист, ако са индивидуални порции - по половинка.
6. Голям гювеч се пече в студена фурна на 200 градуса за 1:30 часа, малките гювечета - за 60 минути. Ако исползвате тава или тенджерка - пъхнете в предваритено загрята на 200 градуса фурна, намалете на 180 и гответе малко над 1 час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ