Салата с японски водорасли Уакаме и краставици
Пикантна японска салата с краставица.
Необходими продукти:
- 1 краставица
- сухи водорасли Уакаме
- червен лют пипер/чили на прах
- ¼ ч.л. соев сос (по желание)
- ¼ ч.л. кимчи
- ¼ ч.л. оцет
- 1/8 ч.л. мирин
- ¼ ч.л. понзу
- сусамово олио (на вкус)
- половин ч.л. сол
- 1 щипка бял пипер
- 1 чаша вряла вода
- 1 чаша ледено студена вода с кубчета лед в нея
Начин на приготвяне:
1. Започнете с краставицата. Обикновено приготвям тази рецепта един ден предварително, защото колкото по-дълго се маринова краставицата, толкова по-вкусна става. Първо, нарежете я на тънки кръгчета от по 0.5 см. Колкото по-тънки, толкова по-добре.
2. Натрийте нежно кръгчетата краставица със сол и пипер, без да ги стискате. Оставете за 5-10 минути, докато краставицата пусне сока си.
3. Измийте краставицата с вода, като се уверите че не е останала сол върху нея. След това, добавете лютия червен пипер, соевия сос (по избор, първо опитайте краставицата! Ако не ви е достатъчно подсолена, тогава сложете соевия сос), кимичи, оцет и сусамово олио (на вкус).
4. Разбъркайте всичко и оставете краставицата да кисне в маринатата в хладилник за 20 минути или най-добре за цял ден. От време на време изхвърляйте по малко от маринатата, тъй като краставицата ще пуска още течност в нея. И също така, не трябва да се получава силен солен вкус при краставицата. Търсим леко кисел, пикантен и балансирано солен вкус.
5. Стига толккова за краставицата. Точно преди да сервирате, извадете поднос за предястия и подредете кръгчетата краставица като основа върху него.
6. Изсипете 1 чаша вряла вода в купа. Трябва да накиснете сушените японски водорасли Уакаме. Номерът е, че трябва да получите хрупкави, но и меки Уакаме, така че бланширайте за около 2-3 секунди в горещата вода, а после потопете бързо в ледено студена вода. Така те ще запазят цвета си и няма да бъдат прекалено меки.
7. След като ги извадите от студената вода, поръсете Уаками със соса понзу. Сложете водораслите върху краставиците в чинията. Гарнирайте със сусам по желание.
Насладете се на студената салата с японски водорасли Уакаме и краставица – най-добре да направите Уакаме точно преди сервиране, тъй като не им се отразява много добре да престояват на масата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ