Регистрация

Ризото от елда с гъби и зеленчуци

Ризото от елда с гъби и зеленчуци
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1828

Елда по италиански с пармезан, печурки, моркови и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. олио
  • 1-2 глави лук - около 150 г общо
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 150-200 г пресни гъби
  • 250 г елда
  • 1 ч.л. сол
  • 800 мл бульон - месен или зеленчуков
  • 20 г масло
  • 50 г пармезан или друго жълто сирене по желание

Начин на приготвяне:

1. Наситнете лука, чесъна, моркова. Гъбите почистете и нарежете на малки кубчета.

2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън. Запържете лука за 2 минути при периодично бъркане, добавете чесъна, след минута и морковите и след още 2 и гъбите. Бъркайте докато се готвят.

3. Измийте елдата и я изсипете в тигана. Добавете сол и размешайте добре. Кипнете бульона на съседен котлон - трябва да се изсипва в ястието врял. Залейте с 80 мл от бульона, изчакайте да изври, добавете още 80 мл. Гответе така до 8 добавяния на бульона. Щом абсорбира и тази течност, сипете останалия бульон и оставете да къкри на слаб към умерен огън 25 минути.

4. Опитайте дали зърната са разварени. Знайте, че елдата е по-твърда от ориза и това е нормално.

5. Добавете маслото, бъркайте докато се разтопи, след това поръсете и рендосаното жълто сирене и разбъркайте отново.

6. Сервирайте топло.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта