Регистрация

Рецепта за лакса ризото

Рецепта за лакса ризото
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 3330

Люта паста с бобени кълнове и скариди.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1/3 или половин пакет лакса паста (зависи колко обичате люто)
  • 200 г бобови кълнове
  • 200 г спанак
  • 12 пресни скариди
  • 2 чаши ризото
  • 250 г кокосово мляко
  • 500 мл вода
  • сол

Начин на приготвяне:

1. Обелете скаридите и ги потопете в тенджера с кокосовото мляко и водата. Оставете да заври.

2. Добавете лакса пастата и оставете да къкри още 10 минути. Важно: плътността на бульона трябва да е леко гъста, но все още течна. Ако е прекалено млечна, ризотото ще стане много лепкаво и мазно. Добавете сол на вкус.

3. В голям широк тиган или тиган уок, изпържете ризотото със зехтин, докато зърната станат прозрачни. Изсипете 1/3 от бульона в уока, разбъркайте и оставете да заври. После изсипете още 1/3, пак разбъркайте и пак оставете да заври. Разбъркайте пак, намалете температурата до къкрене и покрийте.

4. Тук е малко по-трудната част: бъркайте на всеки 2-3 минути, за да може ризотото да не залепва по дъното. Когато течността намалее, добавете бульон така, че ризотото да е покрито с него. Сипвайте, докато ризотото се свари наполовина (зърната да са леко твърди при захапване). Би трябвало да отнеме от 10 до 15 минути.

5. Сложете скаридите, бобовите кълнове и бъркайте добре. Добавете бульон, ако течността намалее много. Когато ризотото стане с леко кремообразна текстура и е меко, но не много, значи е готово.

6. Изключете котлона, добавете спанака и разбъркайте добре – той ще се спаружи веднага от температурата. Сервирайте в хубави купички. Добър апетит!

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта