Регистрация

Леща чорба и яхния

Леща чорба и яхния
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 11340

Супа с леща, лук, моркови, домати и чушки в постен и маслен вариант. 

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • ½ малък пакет леща (около 1 чаша)
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 1 зелена чушка
  • 2 скилидки чесън
  • ½ буркан цели домати, белени
  • Сол и пипер на вкус
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. сушена целина
  • Зехтин
  • Вода, колкото е необходимо

За леща-яхния:

  • 2-3 с.л. брашно
  • 3 с.л. масло
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

В тенджера смесваме студена вода с намачканите на ръка белени домати и сока им, добавяме сол, черен и червен пипер, сушена целина и малко зехтин на вкус и оставяме да заври. Междувременно, нарязваме лука и чушката ситно, чесъна на големи парчета (скилидките се нарязват на две или 4, ако са много големи), а морковите на колелца и когато водата заври, ги прибавяме в тенджерата и намаляваме котлона до слаб. Оставяме за около 20 мин., през които почистваме лещата, ако е необходимо. Когато зеленчуците омекнат, добавяме лещата в супата и варим до готовност.

По желание, може да се приготви яхния, като се направи запръжка с брашно. Разтопяваме малко масло със зехтин в голям тиган, добавят се 2 - 3 с.л. брашно и се разбърква на слаб огън до гладкост. След това се добавя по малко от лещата и се запържва при непрекъснато разбъркване до желаната гъстота.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта