Регистрация

Постен нахут с патладжани и домати

Постен нахут с патладжани и домати
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1070
Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голяма консерва 800 г нахут или 300 г суров нахут
  • 1,2 кг патладжани + 2 ч.л. сол
  • 200 г сладки чушки
  • 200 г моркови
  • 200 г лук
  • 4 с.л. олио
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. риган
  • 1 ч.л. кориандър на прах
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 с.л. сладък червен пипер
  • 6 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 500 мл домати в доматен сос от консерва
  • 200-250 мл вода
  • магданоз или кориандър - пресен

Начин на приготвяне:

1. Ако работите със суров нахут, го накиснете за 12 часа във вода, след това измийте и сварете. За варенето залейте с 1 литър вода, след кипване отпенете и гответе на умерен към слаб огън под капак за 30 минути до омекване. След това измийте зърната. Ако сте се спрели на консервиран нахут, си спестявате тази стъпка.

2. Патладжаните измийте, нарежете на едри кубчета с размера на голяма хапка и прехвърлете в тава. Посолете с 2 ч.л. сол и разбъркайте. Оставете настрана, за да си пуснат горчивината.

3. Наситнете лука и нарежете на малки кубчета чушките и морковите.

4. В тенджера с огнеупорни дръжки и капак сгорещете олиото и запържете лука за 3 минути на умерен огън. Добавете чушките и морковите, гответе и бъркайте 4 минути. Овкусете със сол, черен пипер, риган, кориандър, куркума, сладък пипер и намачкан чесън. Добавете дафиновия лист и залейте с доматите от консерва.

5. Щом заври, добавете измитите под течаща вода патладжани без да ги подсушавате. Разбъркайте добре и оставете да се готвят на слаб огън под капак за 10 мин.

6. Отцедете нахута от водата на варенето и прибавете в тенджерата. Сипете 250 мл вода. Ако използвате консерва, изсипете я с все соса и добавете 150-200 мл вода в този случай. Похлупете и изчакайте да кипне.

7. Махнете от огъня и оставете под капак още 10 минути. След това по желание поръсете с пресни листа магданоз или кориандър и сервирайте.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта