Регистрация

Нахут яхния като еквивалент на бобената яхния

Нахут яхния като еквивалент на бобената яхния
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1155

Постно основно с нахут от консерва в сос от задушени зеленчуци. Ако харесвате боб яхния, този вариант с нахут определено ще ви допадне.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 2 с.л. олио
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 домат
  • 2 печени чушки, ако имате в запас
  • 1 ч.л. пушен пипер - можете да замените и със сладък червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • лют пипер по желание
  • 250 мл вода
  • 350-450 г отцеден нахут от консерва
  • суха подправка по избор - избирайте между джоджен, чубрица, риган или мащерка
  • листенца пресен магданоз за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Лука нарежете на кубчета. Моркова обелете и нарежете на надлъжни, а после и на напречни парченца. Домата също наситнете. Няма точно значение от формата на продуктите, защото ще се пюрират след това.

2. Сгорещете олиото на умерен огън в тиган и запържете лука за 5-6 минути до позлатяване. Добавете моркова, пресирайте чесъна и гответе още 3-4 минути. Прибавете печените чушки и доматите, овкусете със сол, червен и черен пипер и лют пипер по желание. Гответе още 4 минути при периодично мешане.

3. Прехвърлете съдържанието на тигана в купата на пасатора или блендера. Сипете вода, като част от нея можете да замените с вода от консервата нахут. Пюрирайте. Получения гъст сос върнете в тигана и по желание сипете още малко вода.

4. Прибавете зърната нахут и поръсете със суха подправка по избор - така съвсем ще напомня на вкус за бабиния пържен боб. Разбъркайте и щом закъкри, сложете капак. Оставете да се готви 10 минути на слаб към умерен огън.

5. Размешайте финално, опитайте на соленост и разпределете в индивидуални порции. Поръсете с листенца пресен магданоз и поднесете.

 

Източник: YouTube/The Cooking Foodie

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта