Пълнозърнест хляб със сирене
За 1 голям хляб или за 8 мини-хлебчета.
Необходими продукти:
- 450 г пълнозърнесто брашно
- 2 ч.л. мая
- 1 ч.л. морска сол
- 1 яйце
- 200 г сирене чедар
- 2 ч.л. сушена мащерка
- 350 - 400 мл хладка вода
- 1 ч.л. мляко
Начин на приготвяне:
1. Намаслете 900 г формичка за хляб, предварително затоплена и заделете.
2. Настържете фино сиренето. Смесете маята, солта и 2/3 от сиренето с брашното.
3. Направете кладенче в средата и бавно добавете разбитото яйце и вода, като бъркате с дървена лъжица или с ръка.
4. Изсипете течното тесто в приготвената формичка и покрийте с чиста кърпа или намаслено фолио. Оставете на топло да втаса за около 1/2 час.
5. Междувременно загрейте предварително фурната на 230ºС.
6. Когато тестото втаса, го намажете с мляко и поръсете с останалото сирене и мащерката.
7. Сложете във фурната, намалете на 200ºС и печете 40 - 45 мин. Ако печете мини-хлебчета, времето за печене е 20 - 25 мин.
8. Готово е, когато при почукване се чува кух звук. Оставете да се охлади върху решетка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ