Регистрация

Пълнени чушки с телешка кайма и гречка (елда)

Пълнени чушки с телешка кайма и гречка (елда)
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 9389

Здравословни и лесни пълнени червени чушки с месо и елда (гречка).

Оцени рецептата
Любима рецепта

Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (където я наричат „гречка“). Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис, а също така и за отслабване. Обявена е за една от модерните суперхрани. Още информация - вижте ТУК!

 

Необходими продукти:

  • 250 г елда
  • 500 г телешка кайма, но може да използвате и смес от свинска и телешка
  • 1 голям морков
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 6 големи червени чушки
  • 1 връзка магданоз
  • 1 малко пакетче кимион
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. зехтин (може и олио)
  • сол и черен пипер
  • вода

Начин на приготвяне:

1. Заливате гречката за около 10 мин в купичка с гореща вода. Това почти ще я сготви.

2. Умесете каймата с доматеното пюре, кимиона, зехтина и с нарязания на ситно лук, чесън, морков и магданоз. Добавете и солта и черния пипер. Нека каймата престои така поне 30 мин.

3. Добавете към овкусената кайма елдата и напълнете чушките. Подредете ги в тавичка и добавете на дъното и един пръст вода.

4. Печете ги в предварително загрята на 220 градуса фурна за 45-50 мин. По желание сервирайте с кисело мляко за заливане.

 

ЗА ЕЛДАТА

Елдата придобива латинското название Fagopyrum, заради факта, че зрънцето наподобява букова ядка, поради което често е наричана букова пшеница. В други славянски страни се среща с името гръцко зърно, тъй като с отглеждането й преди столетия са се занимавали по-компетентните гръцки монаси в манастирите по населените със славянски народи територии. Гръцкото зърно се отглежда лесно. Характерна особеност е, че при посевите от елда естествено не виреят бурени. Поради това не се налага обработване на полетата с химикали. Друга причина за избягването на употребата на химикали при добивите е, че те действат твърде неблагоприятно на вкуса на зърното. Тези факти недвусмислено определят елдата като действително екологично чиста храна, не единствена причина, поради която да се използва за хранене на децата в кърмаческа възраст. Елдата е с високо съдържание на желязо, което я прави особено подходяща при анемични състояния. Достатъчна е консумацията на 2 супени лъжици брашно от елда на ден, за да се подобри концентрацията на хемоглобин в кръвта. 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта