Артишок със сирене
Артишок с рикота, извара и пармезан.
Необходими продукти:
- 2 пресни артишока
 - 1/2 чаена лъжичка сол
 - 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
 - 2 супени лъжици настъргано сирене проволоне
 - 1/3 чаена лъжичка черен пипер
 - 1/4 чаена лъжичка червен пипер
 
За белия сос:
- 2 супени лъжици рикота или извара
 - 3 супени лъжици пълномаслена сметана
 - 1 лъжица настърган пармезан
 - 1/4 чаена лъжичка млян черен пипер
 - 1/4 чаена лъжичка мляно индийско орехче
 -  1 супена лъжица масло
 
Начин на приготвяне:
1. Почистете артишока като махнете твърдите и кафевите листа по края.
В дълбока тенджера сложете 300 мл вода и загрейте на силен огън.
2. Когато заври, добавете сол и сода бикарбонат (тя запазва зеления цвят на артишока), а след това и артишока. Покрийте и варете докато омекнат.
3. Свалете от огъня и ги подсушете, а след това внимателно разрежете на половинки.  
Предварително загрейте фурната на 200°C. Леко намаслете малка тавичка и поставете артишока. Покрийте с настърганото сирене, черен и червен пипер.
4. Печете докато сиренето се разтопи.
За приготвянето на соса:
1. Сложете маслото в тенджера и загрейте на слаб огън докато се разтопи. Свалете от котлона и добавете, рикотата, сметаната, пармезана, черен пипер и индийско орехче. Върнете на котлона и бъркайте за няколко секунди, докато стане бял и кремообразен сос.
2. Сложете артишока в чинии и полейте със соса и пресен магданоз.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ