Сандвич с пиле и артишок
Правили ли сте толкова богат сандвич?
Необходими продукти:
- ½ до 1 хляб по избор (за салатата е необходим 1/4 до ½, а за 4 сандвича – цял хляб)
 
За микса от пилешко, пуешко или риба тон:
- 1 - 1 ½ ч. ч. сготвено пилешко, пуешко или риба тон, на парченца
 - ¼ до ½ ч. ч. песто (виж рецептата по-долу или използвай готово)
 - 400 г консерва артишок
 - шепа нарязани сушени домати (по желание)
 - ¼ ч. ч. червен лук, нарязан ситно
 - 2 с. л. маслини Каламата (по желание)
 - 50-100 г моцарела, за сандвича – на резени, за салатата – нарязана на хапки
 - няколко едри светли стафиди за сладък привкус (по желание, но пък препоръчително)
 
За соса: (по желание)
- 1 скилидка чесън, пресован
 - 1 с. л. каперси, намачкани (по желание)
 - сол, пипер
 - 3 с. л. балсамов оцет или бял винен оцет
 - 1/3 ч. ч. зехтин
 
За пестото:
- 3 ч. ч. листа босилек
 - ½ ч. ч. пармезан
 - 2 скилидки чесън, пресован
 - 1/3 ч. ч. кедрови ядки, запечени
 - ½ до ¾ ч. ч. зехтин
 - сол и пипер
 
Начин на приготвяне:
За пестото:
1. Сложете всички продукти освен зехтина в кухненския робот и пасирайте. Когато е готово, прибавете зехтина и пасирайте отново до получаването на желаната консистенция.
За салатата:
1. Загрейте предварително фурната на 180 С. Нарежете половинка хляб на хапки и ги сложете в тавичка. Запечете за 10 минути докато станат златисти и оставете да се охладят и да станат хрупкави. Ако няма да сервирате ястието до половин час, прехвърлете хлебните кубчета в кутия с капак и оставете настрана. Ако ще сервирате до половин час, направете соса и накиснете хлебните хапки в него преди да го разбъркате със зеленчуците и месото.
2. Ако сами приготвяте пестото, най-напред направете хлебните кубчета. След това в голяма купа смесете всички продукти на пилешкия/пуешкия/рибния микс и ги сложете в хладилника (докато хлябът се напоява със соса). Когато салатата е готова за сервиране, прибавете към микса и хлябът. Ако смятате, че няма да изядете цялата салата, оставете част от хляба, соса и микса отделно до 30 минути преди сервиране (иначе хлябът ще се разкисне). Можете да прибавяте хляба според отделните порции и да съхранявате основния микс за направата на сандвичи.
За сандвичите:
1. Загрейте фурната на 180 С. Разрежете хляба на 2 половинки, прибавете нарязаната моцарела и сложете във фурната за 10-15 минути докато моцарелата се разтопи. За сандвича не е необходим сос. Докато хляба се запича, направете пестото и микса. Разпределете микса върху сандвича, когато хлябът излезе от фурната, и сервирайте веднага.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ