Регистрация

Пълнена гъска с черен ориз и ябълки

Пълнена гъска с черен ориз и ябълки
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 1189

Печена гъска с плънка от императорски ориз, ябълки и ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 гъска (около 5-6 кг)
  • 250 г императорски ориз
  • 2-3 зелени ябълки
  • 1 глава лук
  • 70-80 г лешници
  • 2 с.л. чубрица или мащерка
  • китка свеж магданоз
  • сол и пипер на вкус
  • карантията на гъската (сърце, воденичка, черен и бял дроб)
  • 1 л вода
  • 1 и 1/2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

1. Птицата почистете добре и обтрийте вътрешно и външно със сол и пипер.

2. Кипнете ориза и варете до готовност. След това отцедете от водата, ако е останала такава.

3. Ябълките нарежете на кубчета, а ядките запечете на 200 градуса за 8-10 минути. След това нарежете. Магданоза (само листенцата) и лука  - наситнете.

4. Смесете ориза с ябълките, ядките, лука, магданоза, чубрицата. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте добре и с получената плънка напълнете гъската. Зашийте корема и сложете с гърдите надолу в тава.

5. Печете за 1:30 часа на 170 градуса. След това обърнете и печете на същата температура още 40-тина минути.

6. Карантията на птицата залейте с 1 литър вода и варете в тенджера докато бульонът се редуцира на около 400 мл.

7. Прецедете бульона и овкусете със сол и пипер.

8. Отцедете половината от мазнината от печенето на гъската в касерола. Подгрейте и добавете брашното. Бъркайте докато се разтвори и стане гладка смес. След това постепенно наливайте бульона докато се получи сос без бучки.

9. Поднесете месото на гъската със сос за покапване и гарнитура от плънката.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:30 часа
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта