Регистрация

Пълнена гъска с кестени и плодове

Пълнена гъска с кестени и плодове
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 1658

Печена гъска със сос от вино и портокали.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 гъска
  • 200 г морска сол
  • вода
  • 1 лимон
  • 4 портокала
  • 1 ябълка
  • 1 картоф
  • 200 г белени кестени
  • 100 г стафиди
  • 2 стебла целина
  • 300 мл телешки бульон
  • 150 мл портвайн (порто) или друго червено сухо вино
  • 100 мл винен оцет
  • 3 шалота
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Проявете търпение да разтворите морската сол в голямо количество вода. Поставете вътре почистената цяла гъска и приберете в хладилник за няколко часа.

2. Нарежете кестените на едро. Стафидите - също. Ябълката, целината и картофа почистете и нарежете на парчета. Добавете стафидите и вътрешността на един портокал към тези съставки и разбъркайте.

3. Гъската обтрийте вътрешно и външно с лимонов сок, овкусете със сол и пипер и напълнете със сместа. Сложете в тава и печете на 175 градуса, като си прецените времето да е по половн час на всеки килограм от ястието. Около 2:30-3 часа би трябвало да ви излезе общо.

4. Докато гъската се готви, направете сос Къмберленд. За него трябва да наситните шалота и да го изсипете в касерола. Отгоре се налива виното, бульона, оцета и сока на останалите три портокала. Посолява се и се оставя да къкри на слаб огън докато количеството се редуцира на 1/3.

5. Горещата птица се поднася с охладения сос.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта