Пурички със зеле и моркови
Соленки с плънка от задушени зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 малка зелка (около 500-600 г)
- 1 голям морков
- 1 глава лук
- сол и пипер на вкус
- лют пипер по желание
- растителна мазнина
- жълтък за намазване
- семена за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на полумесеци, а моркова рендосайте на едро ренде.
2. Нарежете и зелето на полумесеци.
3. В тенджера сгорещете растителна мазнина за готвене така, че да покрие дъното. След това запържете в нея лука и моркова и щом омекнат, добавете зелето. Захлупете с капак и оставете да се задушава докато намали обема си наполовина и стане меко. След това подправете със сол, пипер и лют пипер на вкус.
4. Докато зелето се готви замесете тесто от брашното, щипка сол, олиото и водата. Разделете го на 12 топки и оставете да починат.
5. Докато плънката се охлажда, застелете тава с хартия за печене и премесете топките тесто. Разточете една от тях върху набрашнен плот на тънка дълга кора. Разпределете плънката в нея по дължина и завийте пура. Можете да намажете крайщата с вода, за да се прещипат по-лесно. Прехвърлете в тавата.
6. Направете същото и с останалото тесто и плънка. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
7. Готовите пурички намажете с разбит жълтък и поръсете със семена от вид от по избор - сусам, мак, лен или ким.
8. Печете за около 25 минути или докато не прецените, че соленките са готови.
9. По желание поднесете с млечен, чеснов или майонезен сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ