Регистрация

Постни пълнени домати и чушки с ориз

Постни пълнени домати и чушки с ориз
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1871

Печени зеленчуци с ориз, сушени плодове и ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 големи домата
  • 2 червени сладки чушки
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 150 г ориз (най-вкусно е с дългозърнест)
  • 400 мл вода
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г стафиди
  • 75 г бадеми
  • 5 листенца мента (плюс още 8 за украса)
  • връзка магданоз
  • сол и ипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Сварете ориза във водата почти до готовност. Нека остане малко ал-денте.

2. Стафидите залейте с вряла вода, така че да ги покрие и оставете да набъбнат за 30-тина минути.

3. Лука и чесъна наситнете. Бадемите смелете или счукайте в хаванче. Наситнете ментата и магданоза.

4. Сварения ориз отцедете от водата (ако има такава). Отцедете и раздутите стафиди.

5. Доматите разрежете на две половинки през ширината и с малка лъжичка изгребете сърцевината. Оставете по-дебели стени.

6. Сгорещете олиото в тиган и запържете в него лука и чесъна докато започнат леко да пожълтяват. Добавете доматената сърцевина, ориза, стафидите и 2/3 от бадемите. Овкусете със сол и пипер. Гответе известно време, махнете от огъня и добавете ментата и половината от магданоза. Разбъркайте хубаво.

7. Чушките разполовете по дължина и почистете от семките. Подредете лодките от чушки и кошничките от домати в тавичка. Включете фурната да загрява на 200 градуса.

8. Разпределете сместа от тигана в чушките и доматите. Оставете ги да се запекат за 20 минути.

9. През това време смелете в блендер или счукайте заедно в хаванче заделения магданоз и останалите бадеми. На 20-тата минута от готвенето извадете зеленчуците, поръсете ги с полученото ароматно брашно и върнете да се допекат за още 5-6 минути.

10. Сервирайте с украса от листенца мента. Ако не постите, поднесете с кисело мляко. Ако пък искате ястието да е без животински продукти, но със сос, можете да разбиете малко сусамов тахан с вода и да добавите чесън или кимион в него.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта