Регистрация

Постен хляб със сусамова коричка



Постен хляб със сусамова коричка
Средно   |   Порции 2 хляба   |   Видяна: 3003

Плоски питки без животински продукти.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 20.10.2017

Плосък хляб с много хрупкава коричка със семена и уникално пухкава, мека и ефирна сърцевина месят Лора и Стоян, като използват кулинарни чалъми, за да постигнат невероятна консистенция на тестото. Питките са без животински продукти, затова могат да заместят традиционната семейна погача за Бъдни вечер. Но това не пречи да си ги направим във всяка част на годината, пък ако не сме на пости, лесно можем да си сервираме насъщния с масълце или яхния за топкане.

Първо се замесва тестото като суха мая се шупва в топла вода със захар. Към брашното се добавя и бакпулвер, който да придаде допълнителна бухналост. Осолява се, след това се добавя маята и още вода и се замесва меко нелепнещо тесто без мазнина. То се разделя на две топки, които се оставят да втасат.

Когато удвоят обема си, се премесват и оформят на кори в тави, застлани с хартия за печене. Втасват повторно, с пръсти се създава релефна коричка, която пък се маже с кипнати вода и брашно в сода. Така се получава приятен гланц върху повърхността на хляба. Отгоре се поръсва със семена сусам или други семена по ваше желание и се запича за десетина минути на 200 градуса.

А накрая имаме идеалните постни хлебчета със семенца, подходящи за всякакви ястия.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
6
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта