Регистрация

Питки със суроватка

Питки със суроватка
Средно   |   Порции 12   |   Видяна: 5495

Тестена закуска или десерт.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. (190 г) бяло брашно
  • 1/2 ч.ч. (60 г) пълнозърнесто брашно
  • 2 с.л. (25 г) фина захар
  • 2 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. морска сол
  • 6 с.л. (85 г) неосолено масло
  • 2/3 ч.ч. (160 - 170 мл) суроватка
  • 1 ч.л. мляко

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 220ºС и постелете пергаментова хартия в тавичка за печене.

2. Пресейте брашното, захарта, бакпулвера, содата и морската сол в голяма купа. Върнете останалите в ситото зрънца.

3. Нарежете маслото на големи парчета и го добавете в купата. Втрийте го в брашнената смес или го нарежете с нож за тесто, докато стане на малки бучици с големина на грахови зрънца.

4. В средата направете кладенче добавете суроватка, като разбърквате с вилица, докато се получи меко, но нелепкаво тесто.

5. Омесете го за кратко върху съвсем леко набрашнена повърхност.

6. Разточете го на слой с дебелина 2,5 см и нарежете кръгчета с формичка за сладки или чаша с диаметър 4 см.

7. Съберете останалото тесто, разточете отново и повторете процедурата. Трябва да се получат около 12 - 16 питки.

8. Намажете ги с мляко и сложете в предварително загрятата фурна. Печете 10 - 12 мин. до леко покафеняване.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта