Регистрация

Питка от кроасани с масло

Питка от кроасани с масло
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 5528

Маслена погача от вити кифлички.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 супена лъжица мая (15 г)
  • 2-3 супени лъжици олио
  • 2 яйца
  • 1 и ½ чаени чаши хладко прясно мляко
  • сусам за наръсване
  • 1 пакетче разтопено масло

Начин на приготвяне:

Затопляме млякото, в което се размива маята, добавяме захарта и една лъжица брашно, за да получим кашичка. Така оставяме за 5 минути да шупне.

В съда, в който ще замесим тестото, изсипваме пресятото брашно, объркано със солта. Правим кладенче, в което изсипваме кашичката от маята, едно от яйцата и белтъка на второто – жълтъка се оставя за намазване накрая и олиото. Омесваме средно меко тесто, което втасва около 1 час.

Отделяме една топка от тестото и я поставяме в центъра на предварително намаслената тавичка, в която ще печем. Останалото тесто разделяме на две части, от които разточваме два кръга. Единият намазваме с разтопено масло. Другият кръг поставяме върху него. Притискаме леко и двата заедно, разточваме до по-голям кръг. Отново намазваме обилно с разтопено масло и нарязваме на 12 триъгълника (режем като торта – първо на четири и после всяка четвъртина на още три триъгълника).

Всеки триъгълник навиваме на кифличка, като започваме от широката страна и се върви към острият ъгъл. Нареждаме получените кифлички около топката в центъра на тавичката. Питката оставяме на топло да втаса около 40 минути. После я намазваме с отделеният жълтък, разбит с няколко капки вода и по желание поръсваме със сусам.

Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 25 минути.

домашно замесена питка от кифлички с масло

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта