Регистрация

Кулебяка - руска питка с палачинки и месо



Кулебяка - руска питка с палачинки и месо
Трудно   |   Порции 1 голяма питка   |   Видяна: 2410

Пищен пирог с пилешко месо, елда и гъби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 05.01.2017

Готвим празнична питка, която изисква доста време за направата си, но определено крайният резултат си заслужава. Под хрупкавата тестена коричка се крие многопластова изненада. Докато тестото за обвивката втасва, се правят руски блини. Това са руски палачинки с жива мая и сметана, които са малко по-трудоемки от българските си събратя. Разбиват се отделно белтъци и жълтъци, бие се и сметана, както и се кипва мляко с масло. Тестото се замесва с жива мая и се пекат палачинки на тиган.

После преминаваме към направата на месната плънка, която е от наситнено сварено месо на пилешки бутчета, кипяли с лук, дафинов лист и целина. Правим и гъбена запръжка, която после смесваме с пилешкото месо. След това се прави и запръжка от сварена елда (гречка).

Накрая сглабяме пищната питка като за основа разточваме тесто, после редим палачинки и плънка, а след това захлупваме с втора кора тесто. На върха се прави дупка, подобна на кратер на вулкан, а кората се намазва с разбито яйце и се украсява с флорални орнаменти от тесто.

След изпичане в кратера на питката се налива пилешки бульон от варенето на бутчетата, а домашният хляб вече е готов да заеме челно място на празничната трапеза. Ако искате да видите как точно се прави стъпка по стъпка - гледайте видеото на Лора и Стоян!

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта