Регистрация

Мляко с ориз, сметана, ванилия и канела



Мляко с ориз, сметана, ванилия и канела
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 1726

Десертно ризото - ориз с мляко и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Познатото от детството мляко с ориз може да придобие по-изтънчена визия и вкус, ако към приготвянето му се подходи с разбиране. Съвсем малко на брой и лесни за изпълнение тънкости превръщат соцдесерта в модерен сладкиш. А какви са тези златни трикове за готвене на ориз с мляко, показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.

На 100 г ориз се падат около 150-200 мл вода, 100 г захар и 500 мл прясно мляко. Оттук вече можете да изчислите спрямо количеството, което искате да приготвите. 100 г ориз са между 2 и 4 порции или по-скоро 2 средни и 4 малки дози. Оризът се изсипва в тенджера без да се мие и се залива с водата. Кипва се и се вари на слаб огън, който все пак трябва да поддържа къкренето. Добавят се пръчица канела и захарта още в началото на готвенето. Когато водата е почти абсорбирана от ориза, се налива половината мляко. Важно е да бъде вряло. Бърка се периодично и на бавен огън се оставя докато зърната го попият. Чак след това се добавя и останалото мляко, отново подгрято до кипване.

А за да е плътен и наистина кремообразен и пленителен десертът, се прибавят 60-70 мл млечна незаквасена сметана с висок процент масленост. Малко преди махане от котлона се ароматизира с ванилия. Тук можете да добавите и сушени плодове по желание. Пресипва се в купички и се хапва топло или пък се прибира в хладилник, за да се поднесе в студен вариант.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта