Регистрация

Пилешко с лимон и гарнитура

Пилешко с лимон и гарнитура
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3741

Пиле с ориз и броколи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За лимоновото пиле:

  • 2 пресни лимона
  • 1 ч.ч. сухо бяло вино
  • 2 глави лук шалот, фино нарязан
  • 1/4 ч.ч. зехтин Еxtra virgin
  • 5 с.л. наситнени пресни зелени подправки: градински чай, мащерка, магданоз, див лук
  • 2 скилидки чесън, обелени и счукани
  • 1,5 кг пиле, нарязано на порции
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус 

За ориза с броколи:

  • 1 ч.ч. жасминов ориз
  • 1 скилидка чесън, обелена и счукана
  • ½ глава лук, фино нарязан
  • 2 ч.ч. гореща вода
  • олио за запържване
  • сол
  • 3 бр. пресни броколи

Начин на приготвяне:

На лимоновото пиле:

1. Настържете кората на лимоните в голяма купа, достатъчна да поеме порциите пилешко и след това изстискайте целия лимонов сок, като остраните семената. Прибавете виното, 1/4 ч.ч. зехтин, подправките и чесъна. Сложете парчетата пиле, като ги обърнете, така че да се покрият хубаво и да се мариноват целите. Заделете на хладно, покрити с капак или найлоново фолио и мариновайте няколко часа. (Може да ги приготвите сутринта, а вечерта да ги изпечете, като ги държите в хладилника през това време.)

2. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Сгорещете останалите 2 с.л. зехтин в голям тиган. Отцедете пилешките парчета, като запазите маринатата и ги сотирайте на умерен огън до златисто от всички страни - около 5 до 7 мин.

3. Сложете месото в достатъчно голяма тавичка, така че да може порциите да се разпределят на един слой по дъното. Налейте заделената марината в тигана, в който сте пържили месото и оставете да кипне, като остържете залепналите по дъното парчета. Излейте върху пилето и сложете във фурната. Печете 25 - 30 мин. или до готовност - при бодване с вилица или нож трябва да потече бистър сок. Овкусете със сол и пипер, ако е необходимо.

На ориза с броколи:

1. Сотирайте чесъна и лука до полу-прозрачност и добавете броколите, предварително наситнени, след това и ориза, без да го миете и сотирайте всичко за няколко минути. Добавете гореща вода и сол.

2. Когато заври, намалете котлона и оставете водата да се изпари.

3. Сложете готварски ринг в чиния и напълнете с ориз (достатъчно количество за гарнитура към една порция пилешко). Махнете ринга, украсете с цветче броколи отгоре и сложете порция пилешко. Поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта