Чахохбили - пилешка яхния с лук и домати
Грузинска манджа с цяло пиле в подлучен доматен сос.
Необходими продукти:
- 1 кг домати
 - 600 г лук
 - 1 пиле
 - 3 с.л. олио
 - 7-8 скилидки чесън
 - 1 с.л. сол
 - 1/2 ч.л. черен пипер
 - кимион на вкус
 - лют пипер по желание
 - 1 с.л. кориандър на прах
 - връзка магданоз
 - листата на 3-4 стръка босилек
 - люто чушле по желание
 
Начин на приготвяне:
1. Доматите сложете в тенджера и залейте с вряла вода. Оставете така за 5 минути. След това обелете ципата, почистете точицата и нарежете на парченца.
2. Лука нарежете на полумесеци, пилето филетирайте. (Как се разделя пиле на парчета - вижте ТУК). След това получените парчета разделете на по-малки - бутчетата на кълка и подкълка, всяка от гърдите на три части, крилцата срежете през ставите, разделете гърба. Запазете кожата върху месото.
3. Сгорещете много силно тиган с незалепващо покритие. Без да го намазнявате запечатайте получените пилешки мръвки за по минута - минута и половина от страна. Отделете в купа.
4. В отделилата се мазнинка от готвенето на месото запържете лука. При необходимост добавете още няколко капки олио. Щом лукът позлатее, го прехвърлете в тенджера.
5. Добавете пилешкото месо и доматите в съда, кипнете, захлупете с капак и оставете да се готви за 20 минути на умерен огън. Проверявайте да не загори.
6. Добавете сухите подправки и намачкания или наситнен чесън и разбъркайте. Оставете да се готви още 7 минути.
7. През това време наситнете листата на магданоза и босилека. Запазете си малко магданозени листа за поръска при сервиране. Останалите добавете заедно с босилека в ястието. Прибавете и наситнена люта чушка, ако харесвате опикантена храна.
8. Разбъркайте, изключете котлона и оставете ястието на него още 2-3 минути. След това можете да поднесете с поръска от пресен магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ