Регистрация

Пилешко в солена коричка

Пилешко в солена коричка
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 5016

Пиле, печено увито в тесто.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле, около 1.5 кг
  • по една шепа пресен розмарин, мащерка и риган
  • кората на 1 лимон, обелена с белачка
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 6 скилидки чесън, с люспите

За коричката:

  • 1 кг обикновено брашно
  • 4 яйца (жълтъците отделени от белтъците)
  • 500 г морска сол

Начин на приготвяне:

1. Започнете с тестото, като разбъркате брашното и каменната сол и направите кладенче в средата. В кладенчето сложете белтъците и около половин чаша вода. Направете на тесто и омесете до гладкост. Покрийте с кухненска кърпа и заделете.

2. След това пилешкото. Измийте и подсушете месото и отстранете всички видими мазнини. Втрийте червен пипер и поставете в кухината на пилето половината зелени подправки, кората и чесъна и поръсете обилно с черен пипер. 

3. Разточете тестото до дебелина малко повече от 0,5 см. То трябва да е достатъчно голямо, за да се опакова цялата птица. Сложете я с гърдите надолу в средата на тестото и покрийте с останалите подправки, лимоновата кора и чесъна. Завийте изцяло с тестото и запушете всички дупки.

4. Намаслете леко с олио тавичка за печене и сложете пакета, но този път с гърдите нагоре. Намажете тестото със заделените жълтъци и сложете в предварително загрята фурна на 220°C да се пече 1 1/2 часа.

5. Поднесете пилешкото, като с помощта на нож за хляб отворите "капаче" в тестото. След това нарежете пилешкото и отстранете тестото.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 120 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта