Регистрация

Печено агнешко по хайдушки

Печено агнешко по хайдушки
Лесно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 1665

Агнешко клефтико - агнешки бут с картофи по гръцки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 02.05.2018

Вкусно агнешко с пресни картофи, чушки и домати в гювеч се готви в Бон Апети, за да си спомним една традиционна гръцка рецепта за клефтико или агнешко в глинен съд. След като научаваме откъде идва името на ястието, разбираме и как да си го приготвим - лесно и вкусно, пък и достатъчно за цялата фамилия.

В голям гювеч се смесват пресни картофи, нарязани зелени и червени чушки, домати, чесън и лук. Овкусяват се с лимонов сок, сол и пипер и се разбъркват. Добре е да си намерите малки картофи, за да ги готвите цели. Водещите готвят клефтико с агнешки бут, но това не пречи да използвате друга част от агнето по ваше желание. Месото се обтрива със сол и пипер и се слага върху зеленчуците. Покапва се със зехтин и се поръсва с риган.

За запечатване на съда можете да си направите тесто от вода и брашно и с него да затворите хубаво капака. Така по време на готвенето топлият въздух няма да избяга от гозбата. Сосовете на месото се стичат върху зеленчуците и ги правят съвършени. Ястието се пече за 4 часа на 160 градуса. След това се маха капака, поръсва се с натрошено бяло сирене и се допича на 200 градуса.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 5 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта