Регистрация

Печена скумрия върху цвекло със сметана

Печена скумрия върху цвекло със сметана
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 1291

Риба на тиган с гарнитура от цвекло в майонезен сос с хрян.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 мл млечна готварска незаквасена сметана - мин. 31% масленост
  • 3 с.л. хрян на паста (продава се като бял крем, подобен на горчица)
  • 1 с.л. горчица - медена или дижонска
  • 3 с.л. лимонов сок
  • по 1/2 ч.л. сол и черен пипер
  • листата на 2-3 стръка пресен лук (без бялата част)
  • 500 г варено цвекло (купете си от вакуумираното, за да не се налага да варите у дома)
  • 2 скумрии или 4 филета от скумрия
  • 2 с.л. олио
  • сол и пипер за рибата
  • зехтин и магданоз за плейтване по желание

Начин на приготвяне:

1. Смесете сметаната с хряна, горчицата, лимоновия сок и по 1/2 ч.л. сол и пипер. Разбъркайте.

2. Наситнете перата на лука и ги прибавете в млечния сос. Разбъркайте.

3. Цвеклото нарежете на кубчета като за мусака. Залейте с 3/4 от млечния сос. Останалото си запазете за украса. Размешайте и приберете в хладилник.

4. Рибата почистете. Махнете главата и опашката, ако има. Разделете на филета, ако е цяла. Почистете перките, махнете гръбнака и костите. Не е сложно, опитайте, ако ви е за първи път - с пинсета и остър нож е лесно.

5. Сгорещете мазнината в тиган с незалепващо покритие. Сложете филетата на умерен огън за 4 минути с кожата надолу (към дъното на тигана). През това време поръсете със сол и пипер.

6. Обърнете рибата с месото надолу и гответе 1 минута. Посолете и опипрете. Извадете.

7. В индивидуални порции разпределете в средата цвеклото със сос. Встрани гребвайте по 1/2 ч.л. от заделения бял сос и изсипвайте. Отгоре можете да боцнете по листенце магданоз за контраст на цветовете.

8. На финала поставете парче (или 2 филета; зависи от размера) риба върху цвеклото с кожата нагоре за по-красиво. Ако има много празно място в чинията, украсете с капки студено пресован зехтин по желание.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. сол
  2. 180
  3. 88
  4. Чес
  5. 22
  6. 50
  7. оцет
  8. очи
  9. 10
  10. омлет

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта