Печена кайма със зеле в кексово тесто
Солен пай с кексово тесто и плънка от запържена кайма с лук, зеле и моркови.
Необходими продукти:
- 1 глава лук + 2 с.л. олио
- 450 г кайма
- сол и пипер на вкус
- 1 скилидка чесън или 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1 голям морков
- 300 г прясно зеле
- 2 яйца
- 1 малка купичка заквасена сметана - 125-200 мл или кисело мляко с висока масленост
- 7 с.л. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер + 1 ч.л. захар + 1 ч.л. сол
- 20 г масло
Начин на приготвяне:
1. Моркова рендосайте на едро ренде, лука и зелето нарежете на тънки полумесеци.
2. Сгорещете олиото в тиган и запържете на умерен огън лука за 3 минути. Ако използвате пресен чесън, добавете го сега.
3. Изсипете каймата и рохкайте докато се разпадне на трохи. Намалете леко огъня, овкусете със сол и пипер и оставете да се готви докато водата ѝ изври.
4. Прибавете моркова, гответе 5-6 минути при периодично бъркане и след това добавете и зелето. Размешайте. Подправете още на вкус и оставете да се готви 10 минути.
5. През това време чукнете яйцата в купа и ги разбийте. Добавете киселото мляко и разбъркайте отново.
6. Сипете брашното и бакпулвера, добавете захар и сол и размешайте до получаването на тесто с консистенцията на кексово.
7. Намажете малка тава с високи бордове (диаметър 20 или страна около 18 см., ако е квадратна) с масло по дъното и стените. Изсипете на дъното половината от тестото и внимателно го разпределете. Върху него изсипете каймянта смес и заравнете. Отгоре залейте с останалото тесто и пак заравнете.
8. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 мин. След изваждане от фурната оставете да почине 5-6 минути.
9. Разрежете на квадратни парчета и сервирайте. Можете да украсите с по листенце магданоз.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ