Регистрация

Патица, печена с мед, върху ориз

Патица, печена с мед, върху ориз
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 7292

Печено пате по съчуански в собствен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 порции сварен ориз
  • 2 бр. патешки бутчета или гърди
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1 ч.л. суха подправка "Пет подправки"
  • 1 ч.л. смлян сечуански пипер
  • 1 1/2 с.л. мед
  • 1 глава лук шалот
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 2 с.л. соев сос
  • 1/2 ч.ч. вода
  • Зеленчуци по избор

Начин на приготвяне:

1. Втрийте в кожата на патешкото месо смес от захарта, сухата подправка "Пет подправки" и сечуанския пипер. Оставете за около 15 мин.

2. Междувременно загрейте фурната на 190ºС.

3. В сух тиган, сложете патешкото с кожата нагоре и печете така на умерен огън, докато кожичката стане хрупкава. Месото ще пусне доста мазнина, така че не е нужно да намаслявате тигана.

4. Сложете така изпърженото в собствен сос месо в тавичка за печене, този път с кожата надолу. Добавете 1 с.л. от мазнината в тигана. Смесете 1/2 с.л. мед със същото количество вода и намажете кожата. Сложете във фурната за около 25 - 35 мин., в зависимост от желаната готовност на месото. Когато се изпече, отцедете цялата мазнина и оставете патешкото да престои на топло за около 10 мин. преди да нарежете.

5. Запазете около 1 с.л. от патешката мазнина от тигана и добавете нарязания на филийки лук шалот. Пържете на слаб огън до омекване и добавете соевия сос, останалия мед и вода. Оставете да заври. По желание може да добавите малко царевично нишесте за сгъстяване на соса.

6. Сварете зеленчуците и ги нарежете фино.

7. В чиния за сервиране, покрийте ориза със зеленчуци и тънко нарязано на филийки патешко. Полейте със соса и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта