Регистрация

Паста на фурна със сос бешамел

Паста на фурна със сос бешамел
Трудно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 8859

Средиземноморска паста на пластове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

 Необходими продукти:

  • 1 кг телешка кайма
  • 1 кг паста пене
  • доматен сос/пюре или нарязани на филийки или на кубчета домати
  • 1 глава лук
  • чесън и подправки
  • 250 мл мляко (2%, полумаслено или пълномаслено)
  • 1 голямо яйце или 2 средни
  • 1 ч.л. английска горчица (по желание)
  • обикновено брашно
  • масло

Начин на приготвяне:

1. Сложете водата за пастата и докато ври, направете соса с месото. Варете пастата според указанията на опаковката, но с няколко минути по-малко, тъй като ще се пече и във фурната.

2. Нарежете лук и чесън и ги сложете в голяма тенджерка до омекване. Добавете месото и запържете до покафеняване. Може да сложите по желание малко сос Уорчестършир. Ако месото е мазно, отцедете мазнината. Добавете доматения сос или пюрето или просто сложете нарязани на кубчета домати.

3. Добавете подправки на вкус. Оставете да къкри на слаб огън, докато стане готова пастата.

4. След това подредете ястието, като започнете с доматения сос - мазнината от месото няма да му позволи да залепне за тавичката. Обикновено се получават 2 слоя месо и 2 слоя паста, но трябва последният да е паста.

5. После се приготвя сосът бешамел. Тайната на хубавия сос бешамел е да не бързате, когато добавяте млякото и да не спирате да бъркате. Преди да започнете соса, включете фурната да се загрее до 175-200ºC.

6. Разтопете 2-3 сл. масло в тигана на средно слаб огън.

7. Добавете брашното постепенно, докато почти се оформи буца. Ако прекалите с брашното, добавете още масло.

8. Внимавайте да не прегори, защото вкусът няма да е приятен и ще трябва да започнете отначало.

9. Добавете около 2 ч.л. мляко и разбъркайте хубаво.

10. Продължавайте да сипвате бавно млякото, малко по малко, докато се получи кремообразна смес.

11. Добавете останалото мляко.

12. Добавете яйцето като разбърквате, за да не се изпържи.

13. Добавете горчицата (по желание) - тя придава цвят.

14. Оставете почти да заври, но свалете от огъня, когато започне да кипи.

15. Свалете от огъня точно когато започне да се сгъстява, тъй като този процес ще продължи и след това, докато се охлажда.

16. Сега изсипете соса върху подреденото в съда за печене ястие. Сложете тавичката във фурната и печете 20-40 мин., колкото да се изпече до златисто-кафяво. Оставете да се охлади и поднесете като лазаня.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай
04-07-2013
Mnogo e vkusno.Pozdravi za tazi recepta.

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта