Регистрация

Палачинкова торта с глазура от шоколад

Палачинкова торта с глазура от шоколад
Трудно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 5219

Необикновено вкусна и изкусителна шоколадова торта от палачинки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За палачинките:

  •   12 супени лъжици брашно
  •   3 супени лъжици захар
  •   4 яйца
  •   6 супени лъжици разтопено, несолено масло
  •   2 чаени чаши топло прясно мляко
  •   растително олио

За глазурата:

  •   6 яйчени белтъци
  •   1 ¼ чаени чаши захар
  •   230 грама масло на стайна температура, нарязано на малки парчета
  •   280 грама разтопен, натурален шоколад
  •   1 чаена лъжица кафе еспресо

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в купа заедно с 3 супени лъжици от захарта. В друга купа разбийте яйцата с тел. Постепенно изсипвайте в брашнената смес и бъркайте докато поеме. Добавете  и маслото. Бавно добавяйте мляко докато сместа добие вид на лек крем – не разреждайте твърде много. Покрийте купата с домакинско фолио. Оставете така поне за 1 час.

2. Намажете дъното на тиган с незалепващо покритие с растителна мазнина и отстранете излишното количество с хартиена салфетка. Сипете с черпак около 4 супени лъжици от сместа в центъра на тигана. Веднага наклонете и завъртете тигана така, че сместа да покрие равномерно дъното. Изсипете излишната смес обратно в купата. Печете до покафеняване за около 20 секунди. Повдигнете края на палчинката с пръст или с шпатула. Изпечете и от другата страна за около 10 секунди. Поставете в чиния. Направете същото и с останалата смес. Нареждайте палчинките на купчина. Палачинките могат да се направят предварително и да се запазят за няколко часа увити в кухненско фолио на стайна температура или в хладилник за 24часа. Необходими са около 20 палачинки.

За глазурата: 

1. В топлоустойчива купа, поставена в тенджера с къкреща вода, смесете белтъците и захарта. Бъркайте постоянно докато захарта се разтопи и сместа стане топла на пипане.

2. С миксер разбийте белтъците на висока скорост докато сместа се втвърди. Продължете да разбивате за около 6 минути, докато стане пухкава.

3. С бъркалки за тесто разбивайте на средна скорост и добавяйте по няколко лъжици масло, като разбърквате добре след всяко добавяне. Добавете и разтопения шоколад и еспресото. Разбивайте за около 2 минути на най-ниска скорост, за да избегнете образуване на въздушни мехурчета. Разбъркайте с гумена шпатула докато глазурата стане гладка.

Сглобяване на тортата:

1. Поставете първата палачинка в поднос. Равномерно нанесете тънък слой от глазурата върху тортата. Сложете отгоре втора палачинка. Нанесете отново от глазурата и повтаряйте така докато ви остане само една палачинка.

2. Поставете последната палачинка в отделна чиния. Равномерно разпределете върху нея останалите 2 лъжици захар. Карамелизирайте захарта . Сложете палачинката най-отгоре на тортата и оставете да се охлади.

3. След като карамелизираната захар се охлади, нанесете глазура отстрани и отгоре на тортата. Веднага сложете в хладилник, за да може глазурата да се втвърди.

4. Не оставяйте тортата на стайна температура за повече от 5 минути преди да сервирате.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
100
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай
Jenifer Lopez24-11-2013
bravo sanuvah q tazi torta i re6ih da vida kak se pravi da opitam da si q napravq thanks.

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта