Палачинки с бекон и карамелизирани ябълки
Палачинки с бекон и плодове.
Необходими продукти:
За палачинките:
- 100 г обикновено брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 80 мл суроватка
- 50 мл студена вода
- 2 големи яйца, разбити
- канела на прах
- слънчогледово олио
За плънката:
- 2 - 3 сладки ябълки, обелени, почистени от семената и тънко нарязани на филийки
- 50 г много ситна кристална захар
- 50 г неосолено масло
- канела на прах
- 400 г шарен бекон
По желание:
- настъргани ябълки, прибавени към течното тесто за палачинките
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното, бакпулвера, канелата и солта в купа и направете кладенче в центъра.
2. В отделна купа смесете водата и мътеницата.
3. Изсипете яйцата в кладенчето на брашнената смес и добавете малко от сместа с мътеницата. Разбъркайте.
4. С бъркалка разбивайте от средата на сместа към краищата. Бавно смесвайте яйцата с брашното, като добавяте по малко от мътеницата, докато се получи хомогенно течно тесто. По желание може да сложите настъргани ябълки в сместа.
5. С помощта на кухненска хартия, потопена в олио, намаслете дъното на незалепващо тиганче и го оставете на умерен огън. Изпечете палачинките за около 1 мин. от всички страни.
6. Сложете готовите палачинки в чиния и ги дръжте на топло във фурната, докато приготвите останалото.
7. Запържете бекона и го оставете също на топло във фурната, докато приготвите карамелизираните ябълки.
8. Сипете ситна кристална захар в незалепващ тиган и я разтопете на умерен огън.
9. Когато захарта се разтопи, увеличете котлона, докато стане леко златисто-кафява на цвят. След това прибавете маслото, канелата и нарязаните на филийки ябълки и гответе няколко минути.
10. Сложете няколко палачинки в чиния, покрийте ги с бекон и карамелизирани ябълки и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ