Регистрация

Никулденски шаран с ориз, орехи и лук



Никулденски шаран с ориз, орехи и лук
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 1102

Пълнен шаран с ядки и запръжка от ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Класически пълнен шаран с ориз, изпечен на фурна, готви Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Кулинарят залага на класиката - шаран на фурна за Никулден, като плънката също е традиционна - от ориз с лук и орехи. Но какво му трябва повече на рибокът, за да е вкусен? Може би щипка любов, която е идеалната притурка към всяко ястие.

Първо се започва с почистването на рибата. Но как е най-практично - Иван Звездев обяснява във видеото си подробно как да се почисти шаран в домашни условия, за да стане идеален - гледайте и се насладете на лесното чистене на риба и уникалните съвети. А след като шаранът е напълно готов, го обтрийте със сол и оставете да почака апетитната си плънка.

За пълнежът на рибата се задушава лук в мазнина, добавят се наситнени орехови ядки и след това измит ориз. Налива се немного вода и се овкусява с подправки. А щом зърната изпият водата, плънката е готова. Остава да напъхате в корема на рибата и да зашиете. По желание направете прорези по гърба и пъхнете в тях резени лимон. Ще станат горчиви, но ще ароматизират. Покапете достойно с мазнинка и е време за печене.

А колко време ще прекара празничната риба във фурната, зависи от големината ѝ. Видеото на Звездев дава подробни инструкции както за грамажа на отделните съставки, така и за времетраенето на термичната обработка.

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. 600
  2. ЯЙЦА
  3. 400
  4. 180
  5. 10
  6. 40
  7. 808
  8. 500
  9. 30
  10. мандж

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта