Регистрация

Никулденски шаран с ориз, орехи и лук



Никулденски шаран с ориз, орехи и лук
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 659

Пълнен шаран с ядки и запръжка от ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Класически пълнен шаран с ориз, изпечен на фурна, готви Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Кулинарят залага на класиката - шаран на фурна за Никулден, като плънката също е традиционна - от ориз с лук и орехи. Но какво му трябва повече на рибокът, за да е вкусен? Може би щипка любов, която е идеалната притурка към всяко ястие.

Първо се започва с почистването на рибата. Но как е най-практично - Иван Звездев обяснява във видеото си подробно как да се почисти шаран в домашни условия, за да стане идеален - гледайте и се насладете на лесното чистене на риба и уникалните съвети. А след като шаранът е напълно готов, го обтрийте със сол и оставете да почака апетитната си плънка.

За пълнежът на рибата се задушава лук в мазнина, добавят се наситнени орехови ядки и след това измит ориз. Налива се немного вода и се овкусява с подправки. А щом зърната изпият водата, плънката е готова. Остава да напъхате в корема на рибата и да зашиете. По желание направете прорези по гърба и пъхнете в тях резени лимон. Ще станат горчиви, но ще ароматизират. Покапете достойно с мазнинка и е време за печене.

А колко време ще прекара празничната риба във фурната, зависи от големината ѝ. Видеото на Звездев дава подробни инструкции както за грамажа на отделните съставки, така и за времетраенето на термичната обработка.

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта