Пълнен шаран с гъби и ориз
Печен шаран с плънка от лук, ориз и гъби в доматен сос.
Празничен шаран за Никулден се готви в Кухнята на Звездев, като рибата се пълни със запръжка от лук, ориз, домати, орехи, гъби и подправки и се пече на слаб огън за 1:30 часа. Ако не сте си купили олюспен и изкормен шаран, ще имате малко повече работа в кухнята, но крайният резултат определено си заслужава.
Да допуснем, че вече сте приключили с цапащата борба по почистването на рибата и сега тя чака своя апетитен пълнеж. За него в тиган се запържва наситненият лук до прозрачност, добавя се оризът и гъбите, залива се домати от консерва и се оставя да покъкри. Следва добавка от орехови ядки, сол, пипер, захар и пресен магданоз. Маха се от котлона, за да се охлади. През това време рибата се обтрива вътрешно и външно с лимон и се осолява хубаво.
Коремът се пълни със запръжката и се зашива. Ако остане от плънката, се разпределя около рибата, която се полива обилно със зехтин. Пече се на 160 градусаза 1:30 часа, а после се сервира в компанията на достойно за тази гозба вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ