Нахут с картофи и домати
Люто индийско безмесно ястие.
Необходими продукти:
- 2 400-грамови консерви нахут
- 1 голям картоф нарязан на кубчета
- 2 зрели домата на кубчета
- 3 зелени чили чушлета – нарязани
- 1 с.л. цели зърна кимион
- 3 с.л. концентрат тамаринд (може да се намери в азиатски или индийски магазин)
- 2 с.л. чат масала (от индийски магазин)
- 1 ч.л. сол
- зехтин
- гарам масала /по желание/
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина на висок градус в тенджера. Добавете кимиона и лютите чушки. Разбърквайте за 1 минута.
2. Отцедете ½ от течността от консервите нахут. Изсипете ги в тенджерата и оставете да заври.
3. Добавете тамаринда, солта и чат масалата. Разбъркайте ги добре в сместта.
4. Добавете доматите и картофите. Разбъркайте добре. Оставете отново да заври.
5. Намалете температурата на средна към ниска и сложете капак на тенджерата. Ще разберете че е готово, когато нахутът се обели, картофите станат меки, а доматите са пуснали сока си в съда.
6. Намалете температурата и оставете соса да се сгъсти. Ако искате нещо по-пикантно, можете да разбъркате вътре малко гарам масала на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ