Регистрация

Мързелив козунак без месене

Мързелив козунак без месене
Трудно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 787

Козуначен кекс или бърз козунак с локум, ядки и цитрусови кори, който не се меси и удря.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Този козунак ми се получи по грешка и след това нарочно повтарям „грешката“ по великденските празници. Проблемът беше, че преди години тестото стана твърде меко и лепкаво. Едва успях да го натикам в малката кофа за големи кексове. Но след като постоя там и втаса, се превърна в прелестен козунак. Оказа се, че не изисква сложно и продължително месене, нито типичните 100 удара в плота. Дори и не се заплита и плете. Просто бъркате в купата, вадите парче, слагате в тавата и редите така още няколко парчета. А на финала имате вкусен домашен козунак за завист на ентусиастите, които са оставили доста пот и часове време в кухнята, за да направят своя Великденски хляб.

 

Необходими продукти:

  • 850 г брашно
  • 1 бучка жива мая
  • 260 г захар
  • 380 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 опаковка локум
  • кората на 1 портокал или 1 лимон
  • 100 г стафиди или сушени кайсии
  • 100 г орехи или други ядки
  • 1 голяма бучка масло от 250 г
  • 5 с.л. олио
  • 1 жълтък + 1 с.л. мляко и 1 с.л. кристална захар за коричката

Начин на приготвяне:

1. Затоплете си добре стаята, стоплете млякото до 45 градуса и със 100 мл от него залейте натрошената в купичка мая. Добавете по 1 с.л. брашно и захар и разбъркайте. Оставете настрана.

2. Разтопете маслото, разбийте си яйцата в отделен съд, а в голяма тава пресейте брашното. Накиснете сушените плодове във вряла вода, ядките натрошете на парченца, а кубчетата локум си нарежете на четвъртини.

3. Добавете захарта при брашното и разбъркайте. Оформете кладенче. Изсипете в него яйцата, останалото мляко, шупналата мая и започнете нежно да приобщавате сухите съставки към мократа смес. Можете да използвате шпатула на този етап.

4. Добавете избраната от вас цитрусова кора (ако ще ползвате корите на цитрусите специално си потърсете такива с ядлива кора, защото останалите се обработват с препарати, токсични при поглъщане) и щом сместа започне леко да прилича на рядко тесто, започнете постепенно да добавяте маслото.

5. С едната ръка сипвайте масло, а другата нацапайте с месенето в тавата. Не е необходимо да превръщате тестото в нелепнеща и еластична смес, просто приобщете в него цялото масло като се стараете да се разпредели равномерно. Това е за хората, които не умеят да месят и нямат изграден навик за движение на ръцете върху тестото.

втасване на козунак6. Добавете отцедените от водата и нарязани на ситно сушени плодове, натрошените на едро ядки и парченцата локум. Можете да не цапате втората ръка, а просто да продължите да месите с едната докато се абсорбират. След това оформете на подобие на топка, сложете в подходящ съд (при мен се налага да ползвам директно кофа от 7 литра), залейте с олиото, покрийте със стреч фолио и вместо да се бъхтите да удряте в плота и да месите, оставете тестото в топлата стая за 1:30 часа, а вие напуснете с достойнство бойното поле на кухнята.

 

домашен козунак с локум и ядки

 

Как изглежда втасал козунак7. Магията на маята би трябвало да се е случила. В съда ще откриете почти тройно по обем тесто, ала веднага щом го докоснете, магията ще се развали и то ще спихне отново. Това да не ви притеснява. Отчупете си няколко парчета и ги прехвърлете в намазнена тава с високи бордове плътно едно до друго. Аз ползвам продълговатата формичка за кексове, зестра от свекървата. Затова пека 3 козунака от даденото количество. Ако използвате наистина голяма тава, можете да получите 1 или 2 – зависи от размера. Височината на бордовете е от голямо значение, ето защо можете да заложите и на йенската си тенджера. Оставете да втаса за още 35 минути.

колко време втасва козунак

8. Намажете с разбит жълтък в 1 с.л. мляко кората на втасалия сладък хляб, поръсете със захар и пъхнете в загрята на 170 градуса фурна. Сложете и купичка вода в печката. Гответе между 35 минути и час под средното ниво на фурната. Времето за печене зависи от големината на тавата. Ако имате готварски термометър – знайте, че гоните вътрешна температура от 85 градуса. А после охладете и се порадвайте на домашния си супер лесен козунак за хора, които не умеят да месят.

 

Домашно изпечен козунак

 

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта