"Мухоморки" от яйца и домати
Пълнени яйца с майонезен сос, поднесени с капачета от домати.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 4 домата (с размер приблизителен на яйцата)
- 1 опаковка майонеза (за направата на точките е по-лесно да използвате флакон, но и с обикновена ще се получи)
- 1 глава лук
- 1 с.л. олио
- сол на вкус
- 1/2 ч.л. горчица по желание
- листа маруля или солени бисквитки за основа
Начин на приготвяне:
1. Сварете яйцата докато станат много твърди. Охладете, обелете и разполовете през средата по ширина.
2. Внимателно извадете жълтъците, за да останат белтъците цели. Стрийте жълтъците с ръце на прашинки в купа.
3. Докато яйцата се варят, наситнете лука и го запържете докато стане светло златист в сгорещеното олио. Изсипете в купата, където ще трошите или вече сте натрошили жълтъците.
3. Добавете майонезата като си запазите малко за украса. Ако използвате майонеза от кутийка, а не от флакон, можете да сипете 1-2 с.л. в плик и да пробиете ръбчето с клечка за зъби. Така ще можете да рисувате върху капачетата.
4. Добавете и горчицата и малко сол при нужда. Разбъркайте сместа. С малка лъжичка напълнете белтъците с крема и ги подредете върху маруля или солена бисквитка с отвора надолу.
5. Доматите разполовете. При нужда отгребете част от сърцевината им, за да се закрепят върху белтъците. Доматената сърцевина си запазете за друго готвене. Подредете "калпачетата" на мухоморките.
6. С майонеза нарисувайте белите точки. Приберете в хладилник до момента на поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ