Регистрация

Мини палачинки с карамелен сос

Мини палачинки с карамелен сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1250

Сос за палачинки с карамелизирана захар и сметана и малки млечни палачинки, които да сервирате с него.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За соса:

  • 150 г захар
  • 150 мл сметана (млечна; незаквасена)
  • 30 г студено масло

За палачинките:

  • 2 яйца
  • 2 с.л. захар
  • 40 г масло
  • 1/2 ч.л. сол
  • 500 мл кефир или 400 мл кисело мляко, разбито със 100 мл вода (най-добре газирана, но може и питейна)
  • 350 г брашно
  • 1/2 ч.л. сода
  • ванилия - есенция
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • растително масло за печене на палачинките

Начин на приготвяне:

1. Направете първо карамеления сос, за да не изстиват палачинките докато го чакат. Изсипете захарта в тиган с незалепващо покритие и пуснете на слаб огън да се карамелизира. Бъркайте периодично докато се превърне в златист карамел. През това време в касерола подгрейте сметаната почти до кипване. Налейте сметаната на тънка струйка при непрестанно бъркане към захарта. Щом се асорбира и смеси напълно, махнете от котлона, добавете студеното масло и бъркайте докато се разтоври. Готовия сос прехвърлете в сосиера, а тигана си измийте, ако ще печете в него палачиките.

2. В купа чукнете яйцата и разбийте с тел. Не работете с миксер. Добавете захарта и разбийте отново.

3. Маслото за палачинките разтопете и налейте на тънка струйка при непрестанно бъркане към яйчената смес. Добавете солта, след това и кефира или газирания айрян. Бъркайте до хомогенност.

4. Прибавете половината от брашното, като бъркате, след това содата, после ванилията, след нея - бакпулвера. Когато са абсорбирани в сместа продължете да сипвате постепенно и останалата част от брашното. Щом се получи гладко тесто, дръпнете за 10 минути настрани.

5. Сгорещете на умерен огън тиган с незалепващо покритие, бегло намазнен с 1-2 с.л. олио. Гребвайте със супена лъжица от палачинковата смес и печете двустранно на слаб към умерен огън за 2:30-3 минути от страна.

6. Поднесете малките палачинки със соса за топкане. Хапвайте докато са топли.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта