Регистрация

Мини-донбури със сьомга

Мини-донбури със сьомга
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 2189

Сьомга по японски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г филе от сьомга
  • сол
  • 1 с.л. саке
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. мирин
  • 2 ч.л. чили олио (или сусамово олио и няколко капки чили сос)
  • 1 ч.ч. японски ориз или друг вид ориз по избор, задушен на пара
  • препечени семена черен сусам и парченца водорасли за украса
  • нарязан див лук (по желание)
  • хайвер от сьомга или хайвер от летяща риба (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Отстранете кожата на сьомгата и овкусете месото със сол. Сложете в незалепващ тиган с дебело дъно отстранената кожа (с кожата надолу) и притиснете леко с шпатула, за да не се навие. Сложете до нея овкусеното филе, без да добавяте олио. Гответе за около 5 мин. на средно-слаб огън (или до леко покфеняване), след това обърнете и гответе още 5 мин.

2. Извадете филето от съда, но оставете кожата, като я обръщате от време на време, докато стане много хрупкава и цялата мазнина от нея се отдели. Натрошете с вилица филето и отстранете всякакви останали костички или кожа.

3. Сложете натрошената риба в малка тенджера и сгорещете на средно-силен огън. Добавете сакето, след това разбъркайте хубаво и гответе докато се абсорбира. Добавете мирина и гответе като разбърквате, докато се абсорбира напълно. Накрая добавете соев сос и гответе като разбърквате, докато се абсорбира напълно.

4. Налейте отделилата се мазнина от съда с кожата при натрошената сьомга. Сложете и чили олиото. Гответе до пълна готовност на месото и докато започнат да се появяват някои хрупкави парченца.

5. За поднасяне, сложете сварен ориз (най-добре японски, но може и жасминов) в купа и покрийте с парченцата сьомга. Поръсете със сусамовите семена и водораслите и сервирайте.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта