Миди по селски
Миди с бекон и пилешки бульон.
Необходими продукти:
- 12 режещи миди (около 3 за порция), измити с вода и изсушени върху кухненска хартия
- 1 глава испански лук, фино нарязан
- 1 скилидка чесън, нарязан фино
- 2 резена бекон, нарязан
- домати, нарязани (около 1 ч.ч.)
- 1 ч.ч. пилешки бульон (или вода)
- 1 ч.ч. червено вино
- сол и смлян черен пипер
- зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
1. В голям тиган или тенджера сгорещете олио, след това добавете бекона, лука и чесъна и гответе на силен огън до покафеняване.
2. Добавете доматите и смесете; оставете още няколко минути.
3. Добавете червеното вино и оставете алкохолът да се изпари.
4. Добавете пилешкия бульон, смесете и намалете огъня до слаб; оставете да къкри.
5. Варете докато сосът се редуцура с 1/3. Добавете сол и пипер на вкус, ако е необходимо.
6. Увеличете огъня и когато заври, добавете мидите и варете още няколко минути до готовност, като разбъркате един-два пъти.
7. Поднесете с хрупкав хляб и прясно смлян черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ