Регистрация

Меки ръжени гевречета с пармезан

Меки ръжени гевречета с пармезан
Трудно   |   Порции 6-12   |   Видяна: 2635

Домашни варени гевреци със сирене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ½ ч.ч. топла вода
  • 1 с.л. захар
  • 2 ч.л. морска сол за готвене
  • 1 пакет активна суха мая
  • 2 ½ ч.ч. пшенично брашно за сладкиши
  • 2 ч.ч. ръжено брашно
  • 2 с.л. настърган пармезан
  • 60 г масло, разтопено
  • растително олио, с което да намажете тавата
  • 10 ч.ч. вода
  • 2/3 ч.ч. сода за хляб
  • жълтъкът на 1 голямо яйце + 1 с.л. вода
  • още морска сол, с която да поръсите гевреците

Начин на приготвяне:

На тестото:

1. Смесете водата, захарта и морската сол в купата на миксер за тесто и изсипете маята отгоре. Оставете сместа да постои така 5 мин., докато започне да се образува пяна.

2. Добавете брашното, маслото и пармезана. Разбъркайте с миксера на ниска степен, докато съставките на тестото се смесят добре.

3. Превключете на средна степен и месете тестото, докато стане гладко и се отдръпне от стените на купата (около 4-5 мин.).

4. Извадете тестото от купата и го сложете в голяма купа, леко намазана с олио. Покрийте голямата купа с найлоново фолио и го оставете на топло за 50-55 мин., докато тестото се надуе двойно.

5. Предварително загрейте фурната до 230°С. Постелете тава с размери около 45 х 33 см. с хартия за готвене и леко я намажете с растително олио. Оставете настрана.

На изпичането:

1. В голяма 10-литрова тенджера сипете водата и содата за хляб и изчакайте да заври.

2. Междувременно сложете тестото върху леко намазнена със зехтин повърхност и го разделете на 8 равни парчета. Разточете всяко парче на въже с дължина 60 см. Оформете буквта U с тестеното въже и като държите двата края на въжето ги кръстосайте един върху друг и притиснете в средата на U-то, за да получите формата на геврека. Подредете гевреците върху постланата с хартия тава.

3. Сложете гевреците във врящата вода един по един за по 30 сек. всеки. Извадете ги от водата с голяма плоска шпатула. Върнете ги обратно в тавата, намажете ги отгоре с разбития жълтък и сместа с водата и поръсете всеки геврек със сол.

4. Печете, докато гевреците придобият тъмно кафяв цвят (около 12-14 мин.). Извадете ги и ги оставете да изстинат поне 5 мин. преди да сервирате.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта