Регистрация

Масло Ги или Гхи

Масло Ги или Гхи
Лесно   |   Порции 1 пакет   |   Видяна: 6104

Лечебно и полезно индийско масло, което ще направи неустоимо вкусно всяко ястие.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • пакет обикновено масло

Начин на приготвяне:

1. Изберете си съд с незалепващо покритие и сложете маслото вътре.

2. Нека започне да се топи на много слаб огън. Ваша задача е да сте изключително внимателни - трябва да разбърквате с дървена шпатула почти постоянно, защото ако се отложат изгорели елементи по дъното на съда, ще трябва да обявите процеса за неуспешен.

3. Нека маслото си кипи, а вие си бъркайте и го наблюдавайте. Двата показателя, че е готово са 1-появата на кехлибарен равномерен цвят и 2-аромат на маслен сладкиш, който апетитно ще се разнесе из кухнята.

4. Когато и двете са на лице, махнете маслото от огъня. Пригответе си буркан или съд, както и поне два тензуха. Ги трябва да се прецеди старателно, като се препоръчва минаването му през неметална цедилка 4 пъти. Накрая го изсипете в съда, където ще го съхранявате. Така приготвения продукт може да стои до 6 месеца в хладилник. 

* Ги е масло, често употребявано в индийската кухня поради степента си на чистота. То фактически не гори, а всякакви ястия с него са много вкусни. Използва се дори за лечение в Източната народна медицина.

В Аюрведа Ги (Гхи) се счита за носител на сила и чиста енергия чрез храната. Не натоварва черния дроб както повечето мазнини и не се задържа по стените на червата. Напротив - прочиства ги, извличайки шлаката от тях вън от организма.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта