Регистрация

Макарони с аспержи и прошуто

Макарони с аспержи и прошуто
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2862

Радиатори с месо и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 350 г паста "радиатори" или други макарони по избор
  • 1 връзка (1 кг) аспержи
  • 4 много тънки резена прошуто, с мазнина
  • 2 с.л. зехтин Еxtra virgin
  • 1 скилидка чесън
  • щипка сушен риган
  • сол и пипер
  • настърган пармезан

Начин на приготвяне:

1. Отстранете твърдото дъно на аспержите, като ги хванете през средата и счупите твърдата част. С остър нож обелете стеблото и измите аспержите. Нарежете ги по диагонал на парчета от по 2,5 см.

2. Кипнете вода в голяма тенджера (поне 4,5 л) и похлупете съда. Когато заври, сложете голяма щипка сол и щом се разтвори, добавете пастата. Разбъркайте, за да не залепне и изчакайте да се свари до степен ал денте.

3. Сгорещете олио в голяма тенджера и добавете обелената и разполовена скилидка чесън заедно с накъсаното на ръка прошуто. Тъй като месото е мазно, не използвайте прекалено много олио, но ако сте избрали по-постно прошуто, може да се наложи да добавите още мазнина. Оставете да се позапържи за няколко минути.

4. Добавете аспержите в съда, като запазите връхчетата им за по-късно. Разбъркайте и запържете за кратко и налейте 1 ч вода от тази, в която се е варила пастата. Гответе около 10 мин., като не оставяте водата да се изпари. След това сложете и връхчетата на аспержите, щипка сол (на вкус, тъй като и прошутото е доста солено), щипка сушен риган и щипка черен пипер.

5. Отцедете пастата (запазете още от водата, ако е необходимо) и я сложете в съда, със соса. Разбъркайте за няколко минути и поднесете веднага. Добавете 1 с.л. прясно настърган пармезан в тигана преди да поднесете и го разпределете равномерно из целия сос.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта