Регистрация

Моят студен чай от магданоз за отслабване

Моят студен чай от магданоз за отслабване
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 4489

Отвара от магданоз с аромат на ванилия, мента и босилек, медена сладост и лимонена жилка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Дълго време слушах от познати колко е ефикасен чай от магданоз (не е правилно да се нарича чай, а отвара) за подпомагане на диетата. Особено се замислих над този факт, когато стъпих на кантара след края на лятната почивка. И реших да опитам. След края на първата седмица определено дава резултат, но естествено ще го има, ако не спирате да спортувате и да се храните разумно. Тъй като обичам да се глезя с приятен за небцето вкус, си създадох рецепта, която определено радва сетивата, освен че спомага извайването на тялото и дарява организма с доза полезни вещества.

Най-ефикасен е този чай, когато се приема на гладно. Пия по 400 мл сутрин на ставане и три часа след вечеря. Приетата доза принципно е 2 пъти по 300 мл. Като във вечерната доза си добавям и 50 мл. бяло вино – получава се идеално подобие на пунш с вино. Въпреки че тази отвара действа изключително добре на женската фигура и нервна система, не пречи да се приема и от мъже. Моята половинка просто не харесва вкуса на магданоза, затова само ние с щерката се радваме на разхлаждащата, ароматна и полезна напитка. Ето как да си я приготвите, за да й се насладите и вие:

Необходими продукти:

  • 1 китка пресен магданоз
  • 1100 мл вода
  • ½ лимон
  • 4 пакета чай мента
  • няколко листенца пресен босилек по желание
  • няколко листенца прясна мента по желание
  • 1 с.л. мед
  • 1 пакет ванилова есенция или капки екстракт ванилия

Начин на приготвяне:

1. Сложете водата да кипне, а докато това стане, измийте и нарежете магданоза. Не е нужно да го ситните – по 2 см. дължина също върши работа.

2. Щом водата заври, изсипете наситнения магданоз и разбъркайте с дървена лъжица. Оставете да ври под капак (като внимавате да не изхвърля течност) 4 минути.

3. Добавете пакетчетата мента и варете още 3 минути. След това махнете от котлона и оставете под капак за поне час.

4. Течността трябва да е топла, но да не пари вече. Сега с ръце отстранете магданоза и пакетчетата мента и прецедете.

5. Добавете меда и ванилията и разбъркайте. Приберете в хладилник, за да се изстуди хубаво.

6. Заделете си резенче лимон за украса, а от останалата част на половинката изцедете сока и добавете в чая. Разбъркайте и си сипете първата от двете дози. С количеството изпарена вода се събират чисто около 800-900 мл., достатъчни за три приема.

7. Сервирайте си го с резенче лимон и листенца пресни билки, които след изпиване на отварата можете да схрускате, за да имате прекрасен свеж дъх. Ако нарежете листенцата, ароматите им ще се освободят по-лесно в напитката. Можете да опитате само с мента или само с босилек.

чай от мента и магданоз

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
2
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта