Лесни палачинки с ванилия и плодове
Традиционни домашни палачинки с плътно тесто.
Необходими продукти:
- 1 чаша обикновено брашно
- 1 с.л. бяла захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- половин ч.л. сода бикарбонат
- ¼ ч.л. сол
- 1 чаша мляко
- 1 яйце
- 2 с.л. зехтин
- 1-2 ч.л. ванилов екстракт
- пресни плодове (нарязани ягоди, праскови, боровинки, ябълки, банани и т.н.) – по желание
Начин на приготвяне:
1. Загрейте тигана си на средна температура. Нека да не е висока, защото топлината няма да се разпредели равномерно, а ще се концентрира предимно в центъра. Така палачинките ви могат да изгорят още щом ги сложите.
Приготвяне на тестото: трябват ви 2 купи и 1 вилица
1. В едната купа, пресейте или разбъркайте много добре сухите съставки.
2. Това ще попречи на содата бикарбонат, бакпулвера, солта и захарта да се съберат в единия край на брашното, когато го смесвате с течните съставки. Използвайте вилица, за да разбиете, така че да няма бучки в микса.
3. В друга купа, смесете яйцето, млякото, олиото и ванилията.
4. Внимателно смесете течните съставки със сухите съставки. Бъркайте постоянно с вилицата.
5. Не прекалявайте с бъркането!
6. Бъркайте достатъчно, така че брашното да се смеси добре.
7. Тестото ви е готово за тигана!
Пържене:
Рецептата изисква около ¼ чаша тесто за всяка палачинка, но като цяло това е по ваш избор.
Всяка палачинка трябва да се пържи около минута на всяка страна (да стане златисто кафява)
Сервирайте!
Сервирайте с пресни плодове, кленов сироп или пудра захар.
Можете да използвате сместа и в преса за гофрети и се получава чудесно.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ