Регистрация

Лесен домашен хляб с масло



Лесен домашен хляб с масло
Лесно   |   Порции 1 хляб   |   Видяна: 1716

Маслена питка със суха мая.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Влогърката Милена предлага да си направим домашен хляб, като следваме една лесна и сполучлива нейна рецепта за насъщен с бяло брашно, шпикован с масълце. Хлебчето може да се пече в правоъгълна форма за сладкиши, за да заприлича на купешки хляб или пък от тестото да оформите домашна погача, която да напомня за бабините питки. Ето и как да си го направите, като работата по хляба ще ви е общо около половин час. Останалото е чакане - за втасване и изпичане.

Около 600 грама брашно се пресява, а 7 грама суха мая се шупва в топла вода с брашно и захар. С активираната мая се замесва тесто, в което се прибавя сол и след това се оставя да втаса в купа, увита със стреч фолио. Добре е да почива на топло и да изчакате поне да удвои обема си. Интересното тук е, че на този етап в тестото не се добавя никаква мазнина. След уголемяването му се премесва и се прехвърля в намазнения съд, в който ще се пече. Сега вече се шпикова с масло, за да се превърне в ароматен и апетитен хляб. Но отново трябва да втаса. Този път 30 минути са напълно достатъчни.

Милена дава още една хитра идея. Ако искате коричката да е хрупкава, напръскайте фурната със студена вода точно преди да пъхнете питката вътре. Остава само да се изпече и вече можете да се похвалите с пресен и топъл домашен маслен хляб.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта