Регистрация

Козунак с ванилия, лимонови кори и стафиди



Козунак с ванилия, лимонови кори и стафиди
Трудно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 1394

Домашен козунак на влакна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Месене на козунаци вкъщи - задача, която изглежда тежка пред всяка домакиня, твърдо решена да зарадва семейството с домашна храна по празниците. Но ако спазвате стъпките на направа, няма къде да сбъркате и всичко обещава да се получи добре. Ако искате козунак с влакна, опитайте метод на месене като за кроасани, но не чак толкова трудоемко и с олио. Как се прави - показват във видеото си Dazzle Spoon.

Можете да месите козунак и с машина за месене. Това ще ви спести малко цапане, но и на ръка пак ще се получи, стига да си отделите 15-тина минути за упорито въртене на тестото. В купа се разбиват яйца с щипка сол и ванилия. Брашното се пресява и се смесва със суха мая. Млякото се подгрява без да се кипва, а в него се добавят маслото и захарта и се разтварят. По желание можете да добавите цитрусови корички или наситнени ядки.

Замесеното тесто се оставя да втаса докато удвои обема си. През това врме можете да накиснете стафиди в ароматен алкохол. Следва второ премесване като тестото се разточва на кора, маже се с олио, захлупва се, пак се разточва и пак се маже. Това гарантира образуването на влакна, затова не щадете енергеия и олио, ами разточвайте и мажете. После оставете да втаса повторно.

Следва да премесите и да разделите на три части. Всяка от тях се разтяга и в нея се завиват стафиди. Трите фитила се сплитат на плитка, поставят се в намазнена тава и се оставят да втасат за последен път. Домашният сладък хляб се маже с разбит жълтък, поръсва се със захар, покрива се с фолио без да се притиска и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за 25 минути. Фолиото се маха и се допича за още 20 минути. После се оставя да почине и е готов да бъде център на празничната трапеза.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 4 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта