Регистрация

Кекс зебра с кефир

Кекс зебра с кефир
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 2897

Шарен кекс с красиви ивици.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кефир (или 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. кисело мляко)
  • 80 мл олио
  • 1 пакет бакпулвер
  • 1 пакет ванилова захар
  • 2-3 с.л. какао на прах

Начин на приготвяне:

1. С миксер в купа разбийте яйцата със захарта, след това добавете кефира или айряна, а после постепенно и брашното. Накрая сипете бакпулвера и олиото. Бъркайте до хомогенизиране.

2. Във втора купа изсипете половината от сместа на око. Към първата смес добавете ваниловата захар и разбийте, а към втората - какаото. Не правете грешката първо да разбивате какаовата част, а после ваниловата, защото ще оцветите и светлата половина с какао.

3. Намазнете кръгла тава за кекс без дупка. След това я набрашнете и оттръскайте излишното брашно.

4. Вземете си два еднакви по големина черпака, като единия пуснете в тъмното тесто, а другия - в светлото.

5. Изсипвайте в центъра на тавата от смесите, като редувате бяла, какаова, пак бяла и така до изчерпване на количествата. Сипвайте бавно и внимателно, за да не се развали шарката. Пък дори и на пръв поглед да изглежда така, не отписвайте кекса на този етап.

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-50 минути, като на 40-тата минута направете теста с клечка за зъби.

7. Поднесете с топка сладолед, чаша кафе или чай, а можете и да поръсите с пудра захар.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта